Grzyby trujące powodujące zatrucia gastryczne


Cześć druga. 

Grzyby trujące powodujące zatrucia gastryczne postanowiłem osobno opracować. 

Jest to grupa zatruć, która ma charakter lekki, a przy niektórych gatunkach grzybów wcale nie musi dojść do zatrucia. Dużo zależy od naszego organizmu i od tego jaką ilość spożyjemy, w jakiej formie przygotowane. 


Typowymi objawami zatruć są: bóle brzucha, wymioty, biegunka, wzdęcia i mdłości. Pierwsze objawy pojawiają się do trzech godzin od spożycia. Zatrucia mają na ogół względnie łagodny przebieg i nie wymaga nadzoru lekarza, a do zdrowia wracamy w ciągu 2-3 dni. Jednak dla pewności warto się skonsultować, pomoże złagodzić objawy i pokieruje dalej. 


W tym opracowaniu nie są wymienione wszystkie grzyby, które mogą mieć wpływ na nasz organizm i układ pokarmowy. Bardzo ważne w momencie poszerzania naszych horyzontów kulinarnych z grzybami jest poszukanie informacji o danych gatunkach.

Ostrożności nigdy nie za wiele.

Nie zawsze łatwo będzie znaleźć informacje, bo czasami różni autorzy mają różną opinię co do zdatności do spożycia. 


Są grzyby uznawane za trujące lub niejadalne, ale jednak spożywane. Jednak, żeby to tego się zabrać proponuję sprawdzenie informacji o formie jak powinny być przygotowane. Chodzi głównie o mleczaje, czy gołabki, które poddaję się kiszeniu. Dodatkowo poszukajmy osób, które mogłyby się podzielić doświadczeniem i radą. Jednak zawsze trzeba pamiętać o własnym zdrowiu. 


Jesli jesteśmy podatni lub mamy problemy z układem pokarmowym, również grzyby powszechnie zbierane i uważane za pyszne i jadalne mogą nam zaszkodzić.








Zdjęcia wykorzystane na licencji CC ze strony wikiCommon.

Gorzkoborowik żółtopory (Dino Chiappetta), Chlorophyllum brunneum (Tomasz Sobczak), gąska biaława (Gerhard Koller), Gąska zielonożółta (Archenzo), gąska pieprzna (Ron Pastorino), gąska mydlana (Jerzy Opioła), gąska ostra (Jerzy Opioła), gąska siarkowa (Andreas Kunze) gąska szerokoblaszkowa (Federico Calledda), gąska żółtobrunatna (Jerzy Opioła), gołąbek brzozowy (Eric Steinert), gołąbek buczynowy (Holger Krisp), gołąbek kruchy (gołąbek kruchy), gołąbek krwisty (Mike Potts), gołąbek czarnofioletowy (Luridiformis), gołąbek wymiotny (Michał Pl), gołąbek żółciowy (Jerzy Opioła), koralówka gruba (Andreas Kunze), koralówka strojna (Bernie), koralówka złocista (Asurnipal), koralówka żółknąca (Egil Bendiksen), lisówka pomarańczowa (Jerzy Opioła), maślanka korzeniasta (Jerzy Opioła), maślanka wiązkowa (Jörg Hempel), mleczaj dokowany (Jerzy Opioła), mleczaj paskudnik (Jerzy Opioła), mleczaj płowy (Jerzy Opioła), mleczaj wełnianka (Jerzy Opioła), pieczarka karbolowa (Lord Mayonnaise), kępkowiec białawy (Jerzy Opioła), tęgoskór brodawkowany (Grzegorz "Spike" Rendchen), tęgoskór cytrynowy (Herbert Baker), wilgotnica stożkowata (Jerzy Opioła), wilgotnica żółknąca (Dan Molter (shroomydan), włośnianka brunatna (Drew Parker (mycotrope), dzwonkówka wiosenna Dan Molter (shroomydan)  

 

Komentarze

Popularne posty